Nagyvilág

13 uniós ország közös nyilatkozatban ítélte el a magyar propagandatörvényt

Sophie Wilmès, Belgium külügyminisztere / fotó: Ale_Mi

 

Belga kezdeményezésre június 22-én tizenhárom európai uniós tagállam – Belgium, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Dánia, Írország, Litvánia, Luxemburg, Spanyolország, Lettország, Svédország, Németország – közös nyilatkozatban fejezte ki mélységes aggodalmát amiatt, hogy a magyar parlament a gyermekek védelmének ürügyén olyan módosításokat fogadott el, amelyek diszkriminálják az LMBTQI személyeket és sértik a véleménynyilvánítás szabadságát. A csatlakozó államok elítélik az új jogszabályt, amely szerintük az LMBTQI személyeknek a szexuális irányultságuk, nemi identitásuk és nemi önkifejezésük alapján történő megkülönböztetésének és megbélyegzésének kirívó formája. Az aláírók szerint a jogszabály egyértelműen sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt véleménynyilvánítás szabadságát is.

Sophie Wilmès, Belgium külügyminisztere kijelentette, hogy az értékek Európája nem egy étlap, amiből mindenki kedve szerint válogathat:

„Kollektív felelősségünk az uniós polgárok jogainak védelme, ezért kötelességünk, hogy felszólaljunk és reagáljunk, ha ezeket a jogokat és az értékeinket aláássák. Kötelességünk elmondani partnereinknek, ha mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy rossz úton járnak.”

 

Közös nyilatkozatukban a tagállamok felszólítják az Európai Bizottságot, hogy minden rendelkezésére álló eszközt használjon fel az európai jogszabályok betartásának biztosítására, beleértve az Európai Unió Bíróságához való fordulást is.

Az aláírók hitet tesznek amellett, hogy az elfogadás, az emberi méltóság és az egyenlőség az Európai Unió alapvető értékei, és ezen elvek tekintetében nincs kompromisszum.

 

 

Európai politikusok pénzmegvonással sújtanák Magyarországot a homofób propagandatörvény miatt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin