Hírek

13 évig kellett rejtegetnie párját a meleg filmesnek

Apurva Asrani (j) és párja, Siddhant

 

Az indiai filmiparban dolgozó Apurva Asrani 25 éve kezdte a pályáját. Forgatókönyveit és vágói teljesítményét számos szakmai díjjal jutalmazták az évek során, egyúttal az LMBTQ jogok egyik befolyásos szószólója is hazájában.

A 2015-ben bemutatott életrajzi film, az egy meleg egyetemi professzor meghurcolásáró szóló Aligarh című dráma – amelyet Asrani írt és a forgatókönyvét is ő jegyzi – a legrangosabb indiai filmes díjátadón elnyerte a kritikusok díját. 2019-es Made in Heaven című sorozatában pedig a meleg főszereplővel a készítők sokat tettek a homoszexualitás társadalmi elfogadtatásáért.

Ezek után azt gondolhatnánk, hogy a magánéletében még Indiában is könnyű helyzetben lehet, ez azonban téves feltételezés. Siddhant nevű párjával nemrég végre vásárolhattak egy házat – azt pedig a Twitteren osztotta meg Asrani, hogy előtte milyen nehézségeik voltak. Párként korábban nem tudtak volna lakást bérelni.

“13 éven át azt kellett tettetnünk, hogy unokatestvérek vagyunk, csak hogy együtt tudjunk kivenni egy lakást. Azt mondták nekünk, tartsuk a kapcsolatunkat titokban, ne tudják meg a szomszédok, kik is vagyunk. Nemrég saját házat vásároltunk. Most már önként mondjuk el a szomszédoknak, hogy mi egy pár vagyunk. Itt az ideje, hogy az LMBTQ családokat is elfogadják.”

A bejegyzése alatt a filmipar szereplőitől kedves kommenteket kapott, a hozzászólók többségére azonban ez nem igaz – ez is azt jelzi, hogy Indiának még hosszú utat kell megtenni az LMBTQ párok elfogadásáig.
Az Indian Express napilapnak adott 2018-as interjújában Asrani mesélt arról, milyen érzés volt felnőni egy ilyen társadalomban.

“Ez mindenki számára ugyanolyan egy olyan társadalomban, amelyik elnyomja a szexualitást – magát elrejtve nő fel az ember. Sötét falak mögött, ahová senki mást nem engedsz be, miközben semmi másra nem vágysz, mint mások társaságára. Ebben a bezártságban keresed a válaszokat, de nincs senki, akivel megoszthatnád az érzéseidet. Újságokból, a pornóból, a külvilágból beszűrődő zajokból próbálsz válaszokat találni. Magányos állapot.”

 

 

Mindenkit elvarázsolt a meleg pár hindu esküvője

 

 

 

Previous post

Karácsony Gergely köszöntője a Pride hónap alkalmából

Next post

Elítélte az osztrák parlament a magyar transzellenes törvényt