Hírek

120 LMBTQ személyt tartóztattak le Ugandában

Folytatódik az LMBTQ közösség megfélemlítése és terrorizálása Ugandában. A Voice of America információi szerint a rendőrség razziát tartott a főváros, Kampala egyik bárjában, amely közismerten a kevés LMBTQ barát helyek egyike a kelet-afrikai országban. A Ram Bar napközben masszázsközpont, éjszaka bár.

 

Uganda az Afrika-térképen

 

A rendőrség tájékoztatása szerint a letartóztatások nem a helyszínen található személyek feltételezett szexuális orientációja miatt történtek, hanem a dohányzásra vonatkozó 2015-ös törvény miatt, amely tiltja a cigarettázást nyilvános területen.

Akit bűnösnek találnak, akár 130 amerikai dollár (átszámítva körülbelül 40 ezer forint) megfizetésével, vagy fél év börtönnel is büntethetik. Helyi LMBTQ aktivisták azonban állítják, hogy a helyszínen tartózkodók semmi illegálisat nem követtek el, csupán egy egészségügyi előadást hallgattak és elképzelhetetlennek tartják, hogy 120 ember egyidőben dohányzott volna. Közismert tény azonban, hogy a Ram Bar kvázi közösségi helyként is funkcionál számos queer és transz ugandai számára, ami szemet szúrhatott a fővárosi hatóságoknak.

Bár Ugandában jelenleg is börtönbüntetés jár homoszexualitásért, a kelet-afrikai ország kormánya ennél is tovább szeretne menni – és sajnos egyáltalán nem a jó irányban. Yoweri Museveni elnök véleménye szerint ugyanis meg kell állítani annak a felemelkedését, ami szerinte “nem természetes az ugandaiak számára.

A törvényjavaslatot, amelyre egyszerűen csak úgy utalnak, hogy “Gyilkold a meleget” már öt éve is a törvényhozás előtt volt, akkor azonban technikai okok miatt mégsem került elfogadásra.

A tervezetről és annak hátteréről itt írtunk részletesen:

 

Halállal büntetnék Ugandában a homoszexualitást

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb