Nagyvilág

120 ezer résztvevő az idei pride felvonuláson Tajvanon

fotók: Reuters

 

Tajpej belvárosa megtelt a jubileumi, 20. pride felvonulás alkalmából, amelyen a szervezők szerint 120 ezren vettek részt. Tajvanon 2019 óta házasodhatnak az azonos nemű párok, Ázsiában elsőként itt valósult meg az egyenlő házasság.

Kelet-Ázsia legnagyobb pride felvonulásán az esős időjárás ellenére a go-go táncosoktól kezdve a drag queeneken át a kormánypárt vezető politikusaival is találkozhattak a résztvevők, akiknél a szivárványzászlók mellett Tibet, Hongkong és Ukrajna zászlói is feltűntek.

„Nagyon büszke vagyok, hogy Tajvanon van pride” – mondta a szociális munkásként dolgozó Chang Chi a Reutersnek. „Tajvan az első hely Ázsiában, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát. Ez sok országban nem lehetséges. Tajvan egy olyan hely, ahol az lehetsz, aki vagy.”

 

 

Caj Jing-ven, az ország elnöke a Facebookon arról írt, hogy 20 évvel ezelőtt aligha gondolták volna sokan, hogy Tajvan az egyenlő házasság példaképévé válik a régióban. „Ma pedig már a legtöbb ember hétköznapi dolognak tartja, hogy [az azonos nemű párok] dönthetnek a házasság mellett.” Az első tajvani pride felvonulást 2003-ban tartották, akkor alig 700 résztvevő gyűlt össze a főváros központjában, többségük arcmaszkot viselt, hogy elkerüljék a megbélyegzést.

Az idei felvonulásra a tajvani önkormányzati választások előtt egy hónappal került sor, amely a kormányzó Demokratikus Progresszív Párt (DPP) és az ellenzéki Kuomintang (KMT) utolsó fontos megmérkőzése a 2024-es elnökválasztás előtt.

A pride-on az ország volt alelnöke, Csen Csien-jen vezette a DPP küldöttségét a volt egészségügyi miniszterrel, Csen Si-csunggal, aki felügyelte Tajvan koronavírus elleni küzdelmét, és aki tajpeji polgármester-jelöltként indul a közelgő választáson. A politikusok „a demokrácia támogatja a melegeket” feliratú transzparens mögött vonultak.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin