Kultúra

12 érdekes tény a homoszexualitás történelméből – 2. rész

 1. A legrégebbi fennmaradt pornografikus alkotás heteroszexuális párok mellett meleg és leszbikus szeretők jelenetét is megörökíti. A kőbe vésett pillanatok mintegy háromezer évesek és Kína északnyugati területén találhatóak.
 2. Egy ókori egyiptomi sírkamrában (Kr. e. 2400) együtt temettek el két férfit, a királyi család két manikűrösét, méghozzá ahhoz hasonló módon, ahogy házaspárokat temettek el. Sírfeliratuk szerint “egyesültek az életben és egyesültek a halálban.” Így valószínűleg Ninakhum és Kumhotep a történelem legkorábbi dokumentált meleg párja.
 3. A thébai hadsereg legkiválóbbjait 150 meleg pár alkotta, akik legalább három spártai támadást is visszavertek. Szándékosan ez alapján válogatták össze őket, mert az elmélet szerint így szorosabb kötelék fűzi össze a bajtársakat. 30 éven keresztül maradtak veretlenek.
 4. A 17. század első felében meleg bordélyház működött ott, ahol ma a királyi család lakhelyéül szolgáló Buckingham-palota áll Londonban.

  Buckingham-palota

 5. Nicholas Biddle felfedező 1806-ban az amerikai őslakos Minitare törzsnél jegyezte fel azt a jelenséget, miszerint ha egy fiú lágyabban, nőiesebben viselkedett társainál, áttették a lányok közé, lányként öltöztették, közöttük nőtt fel és nem egyszer hozzá is adták egy másik férfihoz.
 6. A 19. században a gay kifejezés a prostituált nőkre utalt, míg a gay man olyan férfiakat takart, akik nagyon sok nőt vittek már ágyba.
 7. Az első híresség, aki nyíltan előbújt, az amerikai színész Billy Haines volt 1933-ban.

  Billy Haines

 8. A legkorábban alapított, máig létező LMBT-szervezet a holland “Kultúra és Szórakozás Központja”, amelyet 1946-ban hoztak létre. A szervezet sokáig álnéven működött, így fedve el valódi célját.
 9. Jimy Hendrix amerikai gitáros, énekes, zeneszerző 1962-ben melegnek adta ki magát, így úszva meg, hogy besorozzák katonának.

  Jimi Hendrix

 10. Leonard Matlovich volt az Amerikai Egyesült Államok seregének első melegként nyíltan előbújó katonája. A vietnami háborúban harcolt és halálakor névtelen sírba temették “meleg vietnami veterán” felirattal alatta a tőle származó idézettel: “Míg a hadseregben szolgáltam, kitüntetést kaptam, amiért megöltem két férfit és leszerelést, amiért szerettem egyet.
 11. Az amerikai kormány komolyan fontolóra vette egy “meleg bomba” megalkotását. Tudósok egészen 1994-ig kísérleteztek vele és a célja az lett volna, hogy női feromonok nagy dózisú kibocsátásával az ellenséges katonák figyelmét elterelte volna az egymás iránt kialakuló szexuális vonzódás.
 12. 2009-ben a Xinhua kínai utazási iroda hamisan azt állította, hogy létezik egy város Svédországban, ahol 25 ezer nő él, kizárólag leszbikusok és tilos férfiakhoz szólniuk. Ezt követően rengeteg svéd turisztikai oldal összeomlott az exponenciálisan megnövekedett, Kínából eredő kattintásszám miatt.

Az érdekes tények első részét itt olvashatod el.

Forrás: Gaystarnews

Rainbow party header banner
Previous post

ART MARKET BUDAPEST 2017

Next post

Áldozat és emlékezet - A Matthew Shepard-gyilkosság és hatása