Hírek

11 milliárd forintért kelhet el egy meleg párt ábrázoló festmény

Elképesztő összegért kelhet el jövő év elején a ma már nyolcvanas évei elején járó nyíltan meleg festőművész, David Hockney alkotása. AHenry Geldzahler és Christopher Scott című festmény a Metropolitan Művészeti Múzeum kurátorát, Henry Geldzahlert ábrázolja akkori párjával, a festő Christopher Scott-tal.

A festmény egy többrészes, a hatvanas-hetvenes években készült sorozat része. Az alkotásokat két jellemző köt össze: két alakot ábrázolnak, akik soha nem néznek egymás szemébe.

Hockney a hatvanas években többször is járt Geldzahler lakásán, ahol polaroid fotókat készített nemcsak a lakásról, de az ablakból nyíló kilátásról is. A festmény az alkotó egyik kedvence lett, volt, hogy napokon át dolgozott rajta megállás nélkül.

Geldzahler egy art deco stílusú kanapén ül, az alkotóra szegezett tekintettel, míg párja nem messze tőle áll. Hockney és Geldzahler Andy Warhol Factory-jában ismerkedtek meg egymással és hamar barátságot kötöttek.

Hockney-nak idén novemberben másik két férfit ábrázoló festménye rekorder, átszámítva közel 26 milliárd forintos áron ment el a Christie aukcióján.

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb