Nagyvilág

11 ezer lakosú a legkisebb lengyel város, ahol idén pride felvonulást szerveznek

Vasárnap délután pride felvonulás haladt végig Milicz város utcáin. Bár az ilyen események egyre gyakoribbak és tömegek által látogatottak Lengyelországban, hasonló kisvárosban – Milicz lakossága alig 11 ezer fő – még soha nem volt rá példa – számol be a notesfrompoland.

A történelem itt zajlik, így emlékezzenek majd erre a napra” – mondta Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, a Lewica baloldai párt parlamenti képviselője az Alsó-Szilézia tartományban, Wrocławtól 55 kilométerre északra fekvő város piacterén.

A változás nem a legnagyobb városok terein fog megtörténni” – folytatta. „Varsóban, Krakkóban és Wrocławban évek óta tartanak pride felvonulásokat. De itt, Miliczben valódi változás történik az egyenlőségért, a szeretetért és az elfogadásért.

 

 

A szervezők – a Myślmy nevű helyi civil szervezet tagjai – körülbelül 100 fő részvételére számítottak, de a tényleges létszám ennek két-háromszorosa volt – írja a Gazeta Wyborcza című liberális napilap. A szervezők kérésére a rendezvény erős rendőri jelenlét mellett zajlott, mert félő volt, hogy radikális futballszurkolók érkeznek megkísérelni ellehetetleníteni a felvonulást. Ezek a félelmek azonban alaptalannak bizonyultak.

 

 

A lap beszélt néhány idős helybélivel, akik a menetet nézték, és a megkérdezettek elmondták, hogy nincs problémájuk az LMBTQ emberekkel, és „tetszett nekik, hogy a menet színes volt”.

Lengyelország első pride felvonulását Varsóban tartották 2001-ben. 2004-ben és 2005-ben a város akkori polgármestere, a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság párthoz tartozó Lech Kaczyński betiltotta a rendezvényt. Döntéséről később kiderült, hogy megsértette a lengyel alkotmányt és az emberi jogok európai egyezményét is.

Ezzel szemben a város jelenlegi polgármestere – Rafał Trzaskowski, a centrista Polgári Platform képviselője – tiszteletbeli védnökséget vállalt az esemény felett, és maga is részt vesz a felvonuláson. 2019-ben, a világjárvány előtti utolsó felvonuláson mintegy 50 ezer ember vett rajta részt.

Más nagyvárosok – például Krakkó, Poznań, Katowice és Wrocław – szintén elkezdtek felvonulásokat tartani az elmúlt tíz évben, bár kezdetben gyakran nacionalista csoportok erőszakos ellentüntetésébe ütköztek.

 

Sorra szűnnek meg Lengyelországban az “LMBT mentes zónák”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin