Lifestyle

10 dolog, amit tényleg nem tudtál a parfümökről

Egyet minden nap használunk, egy másikat szigorúan különleges alkalmakra tartogatunk, a harmadikat pedig elég egy pillanatra megéreznünk és máris eszünkbe jutnak azok a gyönyörű emlékek. Vajon mire gondoltunk? Hát a parfümre, amiből legalább egy-két üveg mindannyiunk polcán ott sorakozik. De milyen különlegességeket rejt a parfümök világa? Összegyűjtöttünk 10-et!

A legelső parfüm magyar kötődésű!

Tudtátok, hogy a világ legelső „valódi” parfümjének köze van Magyarországhoz? Bizony, ez az illat az Eau de La Reine de Hongrie nevet kapta, mely magyarul annyit tesz: a magyar királyné vize. Még a XIV. században készült és Nagy Lajos felesége, Erzsébet királyné előszeretettel használta. A királynévíz egyébként mai napig megtekinthető Versailles-ban, egészen pontosan az Ozmotéka illattárban, melynek egyik feladata, hogy az ehhez hasonló, régi illatokat megőrizze és újratermelje.

A legdrágább

Talán joggal hihetjük, hogy ezt a címet egy igen régi illat nyerte el, amelyet pont kora tesz még értékesebbé, ám ez koránt sincs így: a világ legdrágább, „több példányos” parfümjének elkészítése óta ugyanis még tizenöt év sem telt el. A nemes címet egyébként Clive Christian No.1 Imperial Majesty névre keresztelt kreációja érdemelte ki 2006-ban, melyből összesen tíz darab készült az egész világon – ráadásul a Guiness rekorder darabok mindegyike a legfinomabb csiszolású Baccarat üvegből, 18 karátos arannyal és 5 karátos gyémánttal díszítve. Na, sejtitek már, mennyibe kerülhet ez az igazi luxusparfüm? Eláruljuk: az ananász, rózsa, vanília és még megannyi aroma keverékének kevesebb, mint 500 ml-es kiszerelése cirka 250 ezer dollár, vagyis majdnem 70 millió forint!

A legritkább

A soron következő illatot akár az előző kategóriába is besorolhattuk volna; egy okból mégsem tettük: mindössze egyetlenegy darab készült belőle, így túl könnyű lenne elnyernie ezt a címet. A DKNY Golden Delicious nevű parfümjét sokan ismerhetik, elvégre hétköznapi kiszerelését könnyen megvásárolhatjuk, a márka termékei a Marionnaudban is elérhetők.

Akkor mégis hogyan lett ez a világ legritkább illata? Úgy, hogy készítettek belőle egy igazán különleges kiadást – mármint, tényleg csak egyet. Ennek az egyedi darabnak a Martin Katz által tervezett üvege New York felhőkarcolóit idézi, és megszámlálhatatlanul értékes drágakövekkel ékesítették. Ezek után nem is csoda, hogy az ára felülről súrolja az 1 millió dollárt (kb. 270 millió forint), ám azt is érdemes megemlítenünk, hogy a teljes összeget egy globális éhezés ellen küzdő szervezetnek adományozták.

A legpopulárisabb

A legnépszerűbb parfüm kiléte szerintünk nem lesz akkora talány; a Chanel No. 5-ot ugyanis mindenki jól ismeri. Kevés kozmetikai termék viseli olyan jól az idő múlását, mint az ikonikus illat, de Coco kreálmányának olyannyira sikerült túlélnie, hogy a mai napig is gyártják – bár kicsit átalakítva, hogy jobban passzoljon a kor igényeihez. Annak idején Marilyn Monroe-nak volt nagy kedvence, saját állítása szerint még pizsama helyett is inkább ezt viselte. Az ötös sorszámot pedig azért kaphatta meg, mert amikor Ernest Beaux cári parfümőrként a kész illat fejlesztésén dolgozott, Coco Chanel végül az ötödik mintát választotta. Az első végleges változat 1921-ben került forgalomba, modernizált változata pedig a Marionnaud üzleteiben is kapható.

A legrégibb

Körülbelül tíz évvel ezelőtt, egy régészeti ásatás során találtak rá a parfümök ma is létező elődeire, egészen pontosan Cipruson – bár ezek még csak egyszerű, illatos folyadékok voltak, többnyire babérból, rozmaringból, levendulából, korianderből és fenyőből. A leletek körülbelül 4000 évesek, az illatok közül pedig négyet rekonstruáltak is. Sőt, a régészek valószínűleg egy egész parfümmanufaktúrára bukkantak, az alabástromüvegek mellett ugyanis olyan eszközöket is találtak, amelyek alkalmasak lehettek parfümök előállítására.

A legfurcsább összetevők

A különféle virágok, gyümölcsök kombinációja, mondhatni, alappillére egy igazi parfümnek. Gyakran az sem mindegy, mikor, honnan gyűjtik össze a növényeket az illatok előállításához. Az már viszont kissé bizarrnak tűnhet, hogy kedvenc üvegcsénk olyan állati eredetű zsíradékot, sőt, ürüléket is tartalmazhat. Igen, jól olvastátok: némelyik parfümhöz hódzsírt vagy cibet ürüléket használnak fel.

Az első parfümkészítő

Mint az cikkünkből is kiderült, már négyezer évvel ezelőtt is foglalkoztak parfüm előállítással, azonban az első feljegyzett parfümkészítő mester írásos emléke valamivel időszámításunk előtt 1200-ból származik. Tapputi nevét egy mezopotámiai ékírásos tábla őrizte meg.

Hogyan készült eredetileg?

Az ókori Egyiptomban nagyra becsült, értékelt és jelentős munkának számított a parfümkészítés – olyannyira, hogy egyes „mágikus illatokat” Ré napisten verejtékének neveztek. Ám ezek az illatanyagok a mai parfümökkel ellentétben olajbázisúak voltak, egyszerű elkészítési móddal: olívaolajba áztatott növényeket (rózsát, mandulát, levendulát, liliomot) használtak parfümként.

Mi a különbség az egyes típusok között?

Végre megtaláltuk a tökéletes illatot, amit szívesen viselünk egész nap, ám néhány órán belül már semmit nem érzünk belőle. Ismerős helyzet? Ez akkor fordulhat elő, ha olyan parfümöt választottunk, ami kevés illatanyagot tartalmaz. Vásárlás előtt érdemes megnézni az üvegen található jelzést, jelentős különbség van ugyanis az EDP, EDT és EDC között. Az Eau de Parfume a „legek legje”, amely ugyan drágább, de mivel kevesebb alkohol- és víztartalmának köszönhetően ennek a legmagasabb a koncentrációszintje, egész napra kitart. Az Eau de Toilette egy könnyedebb forma: körülbelül 10 százaléknyi illatanyagot tartalmaz, így bátran tartogathatjuk különleges eseményekre. Az Eau de Cologne-t viszont tényleg csak akkor használjuk, ha egy-két órára szeretnénk kiruccanni valahová, mert körülbelül ennyi ideig fogja bírni. A Marionnaudban mindhárom típus illatai megtalálhatók, úgyhogy nem lesz nehéz a saját igényeinknek megfelelően választanunk.

A végére tartogattuk a legérdekesebbet…

Sorainkat még egy utolsó történelmi funfact-tel zárjuk: Jean Carles – aki egyébként a Miss Dior megalkotója is egyben – anozmiában szenvedett. Ez annyit tesz, hogy egyáltalán nem tudott semmilyen illatot érzékelni. Ennek ellenére mégis ő lett a világ egyik leghíresebb parfümkészítője. Sose adjátok fel!

 

A Marionnaud üzleteiben megtalálod a legnagyobb világmárkák klasszikusnak számító és legújabb illatait is. Az eladók a Marionnaud üzleteiben mindig készségesen segítenek abban, hogy megtaláld a leginkább hozzád vagy ajándékozotthoz illő illatot. Ám ha parfümöt vásárolsz, mindig szánj elég időt rá! A rengeteg márka és illat kipróbálása után nem lesz könnyű a döntés, de a tökéletes választáshoz jobb, ha minél több termékből kérsz egy kis kóstolót. A pénztárcád miatt se aggódj! A Marionnaud üzleteiben több fajta árkategória és méret közül is válogathatsz!

Rea Kovats

Instagram: @reakovats

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb