Gasztronómia

Feje tetejére állt a világ a Balaton déli partján

A Balaton déli oldalának dombjai egy különleges helyet rejtenek: Toszkánát idéző napsütés, szőlő, vadak és végtelen erdő, minőségi borok társaságában. De a Kristinus Borbirtokot a megszokottat teljesen feje tetejére állító szemléletmód teszi igazán egyedivé. A birtok a hagyományos balatoni borkultúrát forgatja fel és újítja meg, így válik nemcsak a vidék, hanem a minőségi kikapcsolódás, az élvezetek és a kalandok kulcsává.  

A balatoni vidék egyik legnagyobb borászatán egész évben meleg szívvel várják a kalandozni vágyó vendégeket. Az 55 hektáros birtok jó választás egy kényeztető hétvégére. A Vinotel nemcsak kényelméről, hanem modern és egyedi designer berendezéséről is híres. A táj gyönyörű, kiváló terep egy titkos kitérőkkel fűszerezett kirándulásra, de akár vadászatra is. A Balaton közelsége is számos programlehetőséget kínál: hangulatos parti piknikkel, vitorlázással vagy akár hőlégballonozással is kiegészíthetjük a hétvégét. Mindezek mellett a birtok még számos csemegét kínál a hedonistáknak: fine dining étterme prémium gasztronómiai élményekkel csábít.  

A Kristinus éttermének minőségéért az osztrák mester, Klaus Deutschmann és csapata felel. A séf a világ számos konyháján bizonyított már, többek között Portugáliában, a kétcsillagos Villa Joya-ban is. A Gasztro Műhelyt két éve működteti, érezhetően egyre nagyobb sikerrel. 2016-ban és 2017-ben is szerepelt a Magyar Konyha összeállításában a Balaton 10 legjobb étterme között, tavaly a déli part második legjobb éttermének választották. Emellett felkerült a Dining Guide 100 legjobb magyar éttermének listájára is. 

A világ különböző tájairól hozott tudás, de főként az újító szemléletmód az, ami miatt Klaus kreációi izgalmas és ínyenc költeményekké válnak.   

Nagy figyelmet szentel az ételek megjelenésének, a tányérkép már a szemet is elcsábítja, minden fogása színes, izgalmas, kreatív, már-már művészi szintű alkotás. Nekünk is rendszeresen okoz meglepetést, folyton kitalál valami újat, ami alapjaiban forgatja fel az ízekről alkotott korábbi elképzeléseinket” – mondta Berki Zsolt, a séf csapatának tagja.  

Ez az innovatív hozzáállás az étlap összeállításán is látszik.  A megszokott előétel, leves, főétel és desszert kombinációja helyett a Gasztro Műhely menüje teljes mértékben a Kristinus borokra épül. Az étterem alkotásaiban tökéletesen működnek a textúrák, az ételek egy-egy hozzájuk illő korttyal összekóstolva harmonikus és modern ízélményt nyújtanak. Klaus Deutschmann a hazai alapanyagokra épít, és tökéletesen párosítja össze őket a Magyarországon kevésbé használt különlegességekkel – egyik kedvence például a tápióka.  

Fontosnak tartom, hogy zömmel helyi, prémium alapanyagokkal dolgozzak. Az évszaknak megfelelő friss hozzávalókat igyekszem alapvetően Somogy megyéből beszerezni” – mondta Deutschmann.  

Soha nem adja alább: ha nem talál a mércéjének tökéletesen megfelelő terméket, mindig megkeresi a legjobbat. Egyáltalán nem szokatlan például, hogy akár Ausztriából hozat gombát vagy húsokat. Mindig a maximumot akarja hozni. Egész évben, szezontól függetlenül ugyanazzal a létszámmal dolgozunk, hiszen a konyhafőnök nem köt kompromisszumot” – mondta Berki Zsolt.

  

Szerintem a megalkuvást nem tűrő minőségben, az innováció és a tapasztalat kettősében rejlik az igazi fine dining. Azt gondolom, Magyarországon gasztroforradalom zajlik, egyre több és több hiteles fine dining étterem működik. Viszont sajnos, ha prémium minőségről van szó, nem mindig lehet csak magyarországi beszállítókra alapozni. Szükség van külföldi termékekre is, hogy meg tudjunk felelni a kategória mércéjének” – tette hozzá a séf. 

Nyilvánvaló, hogy a Kristinus név alatt csak stabilan magas színvonalú termékeket adunk ki a kezünkből, és ez igaz a szolgáltatásokra is. A borbirtokon alapelv, hogy mi valóban odafigyeljünk a vendégeinkre – szeretem például én magam körbevezetni őket a birtokon. Igyekszünk annyira rugalmasak lenni, amennyire csak lehetséges, hiszen vendégeink pihenni jönnek ide. Személyre szabott programokat állítunk össze: a Gasztro Műhelyünkben amellett, hogy állandó kóstolóink is vannak, a vendégeinkhez illő hideg és meleg ajánlatokat is kínálunk. 

Ez a nyitottság és vendégszeretet a Kristinus márka védjegye, ami nemcsak a Gasztro Műhelyben, hanem a birtok minden részletében megmutatkozik.  

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin