Lifestyle

ENSZ: 2030-ra megállítható a HIV terjedése

Lehetséges, ha a világ épít az elmúlt tizenöt év fejlődésére” – olvasható az Egyesült Nemzetek Szervezete által a HIV és vele együtt az AIDS-ről szóló jelentésben. Vitathatatlan tény, hogy a betegség továbbra is gyógyíthatatlan, az orvostudomány azonban óriásit haladt előre az elmúlt három évtizedben.

Az életmentő gyógyszerek egyre gyorsabban és egyre több fertőzötthöz, jelenleg mintegy 15 millióhoz jutnak el világszerte, statisztikák szerint az AIDS a világ nagy részén (sajnos Magyarország nem tartozik ide!) visszaszorulóban van. A 15 millió ember a feltételezett összes fertőzött (37 millió ember) körülbelül 41 százaléka, ami még mindig alacsony szám, de sokkal biztatóbb, mint a 2010-es 23 százalék.

Az AIDS-hez kötődő halálozások száma 2004 óta – amikor a csúcson volt – 41 százalékkal csökkent és az új HIV-fertőzöttek száma is a 2000-es rekord óta 35 százalékkal esett vissza. A legátütőbb sikert a HIV pozitív édesanyák terén érték el az orvosok, szintén 2000-hez képest 87 százalékkal kevesebb az olyan terhességek száma, ahol az édesanya továbbadja magzatának a vírust. E küzdelemben a legsikeresebb Kuba, amiről nemrég mi is beszámoltunk.

HIV fertőzöttek aránya az egyes országokban
HIV fertőzöttek aránya az egyes országokban

Az ENSZ HIV elleni küzdelemmel foglalkozó szervezete, az UNAIDS, valamint a Kaiser Family Foundation által készített közös beszámoló az örvendetes statisztikák mellett azonban arra is figyelmeztet, hogy a HIV és AIDS elleni küzdelemre fordított összeg az elmúlt időszakban csökkenésnek indult. Ha az ENSZ valóban szeretne győzelmet aratni a betegség felett, e folyamatot feltétlenül meg kell fordítani.

Magyarországon az elmúlt harminc évben 2845 HIV-fertőzöttet regisztráltak, ebből tavaly 270-et. Eddig ez a legmagasabb éves szám. Ráadásul ez valószínűleg nem a betegek valódi száma, mert évekig lehet tünetmentes valaki és ha nem megy el szűrésre, sokáig maga sem tudja, hogy fertőzött.

A gyógyszerét rendszeresen szedő, kezelt, fizikai és mentális egészségére és életmódjára odafigyelő, bizonyos feltételeket betartó HIV-fertőzött nem fertőz tovább. Ezért is kell tesztre járni, mert az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt HIV-fertőzött nem csak ugyanannyi ideig él, mint a nem fertőzött társai, de nem is fertőzi tovább a többi embert.

Cikkünk arról, hogyan válhatsz HIV-fertőzötté, valamint arról, mik a fertőzés utáni következő lépések, a linkekre kattintva olvashattok.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin